Bakhuis

© Boerderij & Bakhuis 2022 Home Boerderij Bakhuis Faciliteiten Tarieven Activiteiten Omgeving Contact
Boerderij & Bakhuis
Logies, Bed & Breakfast
Bakhuis In deze kleine huisjes werd vroeger met regelmaat brood en vlaai gebakken. Ze lagen meestal gescheiden van de woonhuizen, dit met het oog op het grote brandgevaar. Het was keizer Karel de Grote, die al in de 9e eeuw bepaalde dat op alle huizen met strodaken huislook geplant moest worden, een belangrijke brandpreventie maatregel. Een andere maatregel was de verplichting om het bakhuis ca 18 meter van het woonhuis af te bouwen. Het bakhuis werd voor verschillende doeleinden gebruikt. In een bakhuis werd om de 2 tot 3 weken brood gebakken. Men bracht de ovens op temperatuur met 10 a 12 takkenbossen. Omdat dit veel tijd kostte werd bij de oven een verhoogd gedeelte gebouwd, het stookhuis. Hierin bevonden zich de brood- en vlaairekken en de fruithorren, een zogenaamde multifunctionele ruimte. Men bewaarde er de houtresten in een afgedankte voerketel. Kinderen speelden er graag, ouderen hielden er hun middagdutje. Bij slecht weer diende het als werkruimte. Men repareerde er paardentuig en manden, kloofde er brandhout en vlocht bijenkorven. De bakhuizen herbergen evenals de vakwerkhuizen een flinke brok historie. Het Bakhuis, gelegen achter de boerderij, is in 2013 nagenoeg geheel herstel. Hierbij zijn zoveel mogelijk authentieke materialen en details toegepast. Het heeft een grote ruimte geschikt voor ca. 20-25 personen, met aangrenzend hal, pantry en toiletvoorziening. De ruimte wordt vooral gebruikt voor vergaderen, workshops, huwelijken etc.
Bakhuis